Disputa

Mi a disputa? Formális vita, amelyben szabályok és keretek mentén a résztvevők érvelnek (nem feltétlenül saját) álláspontjuk mellett. A vitázók nem csak elmondják az érveiket, hanem reagálnak a másik oldal érveire, álláspontjára. A disputa egy közösségi játék, egy szellemi sport, ahol a résztvevők saját készségeiket fejleszthetik: együttműködés, érveléstechnika, nyilvános beszéd, kritikus gondolkodás, rendszerezési készség, tolerancia, nyitottság, önbizalom, értő figyelem - mind-mind olyan képesség, készség, ami bárki számára hasznosítható lehet a mindennapok vagy akár a munka során. A disputa ráadásul nem csak a készségeket, hanem az önismeretet is fejleszti. Disputázni bárki jöhet, nem kell egy bizonyos témában jártasnak lenned. A lényeg az, hogy nyitott legyél, és a saját, már meglévő tudásodat hajlandó legyél bővíteni, tágítani. A vitának számtalan formája van, a blogbejegyzésekben pedig ezek alkalmazásáról fogok beszámolni.

2014. február 24., hétfő

Debate in English

Good evening everybody!

Nem kell aggódni, nem fogok angolul írni (bár már benne vagyok az angol esszéírásban...), de az angol felütéssel az idegen nyelvű vitázás témáját akartam bevezetni. Merthogy bizony az is lehetséges! Számos nemzetközi vitaverseny létezik, a legtöbb nyelve angol, de előfordulnak német nyelvű rendezvények is. 
Ami viszont még érdekesebb, hogy nemcsak külföldiek szerveznek nemzetközi eseményeket, hanem magyarok is, mégpedig egyetemistáknak. Bizony, ezen a hétvégén kerül megrendezésre a Budapest Open 2014 - a budapesti vitaklubok közös szervezésében immáron harmadik alkalommal mérik össze 40 ország egyetemistái angol nyelven vitázási képességeiket. A verseny formátuma a British Parliamentary (erről korábbi blogbejegyzésben már írtam). A versenyen külön hely van magyar résztvevőknek, szóval ha valaki szeretné, jövőre akár a SzEDiK is indíthat csapatot a Budapest Openen! Addig viszont nézőként szurkolhatunk a magyar csapatoknak.

És ha már a disputázásnál és a nyelveknél tartunk, a vitázás módszerei bevihetőek a nyelvtanulásba. Alapvetően bizonyos vizsgatípusoknál feladat egy mondat mellett vagy ellen érvelni, emellett pedig a tanulási szakaszban is felhasználható. Erről egy régi disputás társam írt részletesen blogjában. A módszer egyszerű - a speaking activity részeként egy állítás ellen vagy mellett kell érvelned, majd a saját érveidet megcáfolnod, mindezt a célnyelven. Egyszerre tanulsz nyelvet és disputázol!

Még mindig várjuk a jelentkezőket a SzEDiK-be! Elérhetsz minket a facebook-on, és a blogon keresztül is!

Sári

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése