Disputa

Mi a disputa? Formális vita, amelyben szabályok és keretek mentén a résztvevők érvelnek (nem feltétlenül saját) álláspontjuk mellett. A vitázók nem csak elmondják az érveiket, hanem reagálnak a másik oldal érveire, álláspontjára. A disputa egy közösségi játék, egy szellemi sport, ahol a résztvevők saját készségeiket fejleszthetik: együttműködés, érveléstechnika, nyilvános beszéd, kritikus gondolkodás, rendszerezési készség, tolerancia, nyitottság, önbizalom, értő figyelem - mind-mind olyan képesség, készség, ami bárki számára hasznosítható lehet a mindennapok vagy akár a munka során. A disputa ráadásul nem csak a készségeket, hanem az önismeretet is fejleszti. Disputázni bárki jöhet, nem kell egy bizonyos témában jártasnak lenned. A lényeg az, hogy nyitott legyél, és a saját, már meglévő tudásodat hajlandó legyél bővíteni, tágítani. A vitának számtalan formája van, a blogbejegyzésekben pedig ezek alkalmazásáról fogok beszámolni.

2013. november 16., szombat

A World School és BP

Jó kis cím, azt hiszem azoknak, akik a disputa fogalmával is csak most ismerkednek, ez a cím egyenesen kínainak tűnik. De ne aggódjatok, mindjárt részletesen kifejtem, hogy miről van szó. 
A World School és a British Parliametnary is vitaforma, olyan mint a Karl Popper, csak egy kicsit más. Na, eztjólmegasszondtam...
Tehát a mai blogbejegyzésben két különböző, a Karl Popper vitaformátumtól eltérő vitaformátumot fogok bemutatni. 

Először is a World School-ról beszélnék - írnék - blogolnék. A nemzetközi versenyeken általában ezt szokták használni gyakrabban, Magyarországon is vannak kezdeményezések a bevezetésére - ma volt például egy WS középiskolás vitaverseny egyik fordulója Budapesten angolul!
Hogy is néz ki a WS? Viszonylag közel áll a Karl Popperhez: itt is két csapat van, három-három szónokkal. A legnagyobb különbség abban van, hogy a hat beszéd után még van két beszéd: a csapatok első vagy második szónoka másodjára is felszólal. Így nyolc beszéd hangzik el a vita ideje alatt. Az időben is különbség van: a Karl Popper hat percei helyett itt 8 perceket beszélnek a szónokok (kivéve az ún. reply speech-eknél, az utolsó két beszédnél, azok csak 4 percesek). Illetve itt nincsen külön kérdés szekció: az ellenfél csapatnak lehetősége van kérdezni a szónoklatok közben az első és az utolsó percet leszámítva. Az éppen beszélő szónoknak pedig lehetősége van eldönteni, hogy most válaszol-e vagy sem, de legalább egy kérdésre válaszolnia kell. Ha belegondolunk, ez azért nagyon nehéz, hiszen a sima Karl Popperben a kérdésszekcióban csak a válaszokra kell a szónoknak koncentrálni, itt viszont arra is, hogy a választ belekösse a beszédbe, vagy minél hamarabb visszatérjen arra, amiről igazán beszélni akar.
De a vita lényege ugyanaz, mint a Karl Popperben - érvek ütköztetése. Ja, és itt vannak impromtu viták, azaz a csapatok a vita előtt fél órával kapják meg a tételmondatot és az oldalt, ami mellett érvelniük kell. Na, ez tényleg kemény, ennyi idő alatt rendes érvrendszert kell felépíteni, összefüggő gondolatmenetet... Igazi kihívás! :D (Ha bővebben érdekelnek a szabályok, itt tudod elolvasni - angolul, magyarul kevés van fenn a WS-ről...) Ja, és igen, egy volt középiskolás disputás társam a nyáron Galway-ben az IDEA Global Youth Forum-on képviselte Magyarországot, ha szeretnétek megnézni a WS-t, ajánlom az ő vitáit, meg persze a többit is. A videók angolok, de középiskolásokról van szó, szerintem eléggé érthetőek. (Ja, és ha valaki a világ minden tájáról érkező akcentusokkal akar ismerkedni, akkor arra is jók a videók...) :D 

A másik vitaforma, a British Parliamentary - azt hiszem a neve eléggé árulkodó. Ennek a formának a célja imitálni a brit parlament működését. Ez a forma sokkal messzebb van a Karl Poppertől, mint a WS, mivel itt tulajdonképpen négy kétfős csapat vitázik. (A kifejezéseket próbálom a lehető legpontosabban lefordítani - ezt a formát angolul játsszák, így az elnevezések is angolok.) Lényegében itt is két oldal van: a kormány és az ellenzék. A négy csapat feloszlása:
  1. Nyitó kormány (Opening Goverment)
    • Miniszterelnök (Prime Minister)
    • Miniszterelnök-helyettes (Deputy Prime Minister)
  2. Nyitó ellenzék (Opening Opposition)
    • Ellenzéki vezető (Leader of the Opposition)
    • Ellenzéki vezető-helyettes (Deputy Leader of the Opposition)
  3. Záró kormány (Closing Goverment)
    • Képviselő a kormány részéről (Member of the Goverment)
    • Kormány záró (Goverment Whip)
  4. Záró ellenzék (Closing Opposition)
    • Képviselő az ellenzék részéről (Member of the Opposition)
    • Ellenzék záró (Opposition Whip)
A beszélők a két oldalról természetesen váltják egymást. Itt ugyanúgy nincsen külön kérdés-szekció, mint a WS-ben, és itt az impromtu a gyakori - még azt is a vita előtt sorsolják ki gyakran, hogy ki melyik szerepet tölti be az adott oldalon belül.
És a forma nem elég: míg a Karl Popper és a WS inkább az érvelésre fekteti a hangsúlyt, nem feltétlenül a külcsínre, a PB-ben viszont hatalmas jelentősége van annak, hogy amit mondanak, azt hogyan kommunikálják. Én még csak kívülről láttam BP-t, és csak kapkodtam a fejem a sok látványos "Hölgyem!", "Uram!" felkiáltás hallatán, a kötelező és látványos (!) gesztusok, a rengeteg személyes példa, érzelmekre ható érvelés láttán-hallatán. Az biztos, hogy a BP a vitán belül egy külön műfaj, ami pont ezért különleges és érdekes. A kishazánkban működő egyetemista vitaklubok leginkább ezt a formát nyomják - de nyugi, mi egyelőre maradunk a közösségi vitáknál (amikről holnap fogok szót ejteni).

Szóval mára ezt gondoltam mesélni a vitáról - ezek a Karl Popperrel együtt versenyvita-formák, és nekünk, a SzEDiK-nek elsősorban a vitakultúra terjesztése a célunk közösségi vitákkal, de ha összegyűlik legalább egy, ideális esetben két csapatnyi bátor vállalkozó, ezeket is elkezdhetjük komolyan csinálni, akár versenyekre is járni. Ez csak Rajtatok áll, kedves érdeklődők. Ja, erről jut eszembe: tessék jönni november 25-én! 

Mára ennyi, holnap újabb blogbejegyzés!
Sári

U.i.: Most látom, mennyi linket benyomtam a mai bejegyzésbe, de nem baj, tessék csak őket olvasgatni, nézegetni, az ismereteket bővíteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése