Disputa

Mi a disputa? Formális vita, amelyben szabályok és keretek mentén a résztvevők érvelnek (nem feltétlenül saját) álláspontjuk mellett. A vitázók nem csak elmondják az érveiket, hanem reagálnak a másik oldal érveire, álláspontjára. A disputa egy közösségi játék, egy szellemi sport, ahol a résztvevők saját készségeiket fejleszthetik: együttműködés, érveléstechnika, nyilvános beszéd, kritikus gondolkodás, rendszerezési készség, tolerancia, nyitottság, önbizalom, értő figyelem - mind-mind olyan képesség, készség, ami bárki számára hasznosítható lehet a mindennapok vagy akár a munka során. A disputa ráadásul nem csak a készségeket, hanem az önismeretet is fejleszti. Disputázni bárki jöhet, nem kell egy bizonyos témában jártasnak lenned. A lényeg az, hogy nyitott legyél, és a saját, már meglévő tudásodat hajlandó legyél bővíteni, tágítani. A vitának számtalan formája van, a blogbejegyzésekben pedig ezek alkalmazásáról fogok beszámolni.

2013. november 21., csütörtök

Plakátolás

A tegnapi bejegyzésemben írtam, hogy ma fogjuk kiplakátolni a sulit, és igen, megtörtént! Holnap ahogy jártok-keltek, nézzétek a hirdetőfalakat, nagy eséllyel felfedezhetitek a plakátunkat. És igazából felragasztani, kitűzni a posztereket nem is volt olyan körülményes, mint amire számítottam. Eltekintve attól az aprócska ténytől, hogy celluxot vittünk, csak ollót felejtettünk el mellépakolni, de egy emergency segítség ismét a HÖK részéről egy olló formájában megoldotta a dolgot (köszi!). Szóval kint vannak a plakátok, tessék nézni őket, és jönni november 25-én az első találkozóra!

Egyébként az idáig vezető út volt a rögös, nem maga a plakátolás. Amikor kitaláltuk, hogy igen, plakátokat is fogunk csinálni, mert hogy az milyen menő, még nem tudtuk, mi vár ránk. Amikor először nekiláttam plakátot szerkeszteni, letöltöttem egy tök szupi kis free dowload programot, pik-pakk meg is csináltam, amit akartam, és klikk a mentésre. Na igen, de megnyitva a plakátot vált nyilvánvalóvá, hogy a program egy kicsit kicsiben mentette el a képet. Hát jó, vissza a fájhoz, mentés másként, nagyobb méretben. Ahá, csakhogy hát a free dowload mögött is ott a biznisz, ha nagyobb felbontásban szeretnéd elmenteni a plakátot, akkor vásárold meg a licencet. Aha - erre nincs keret. Ha viszont nem fizetsz, a rendes mérető fájlodra vastag fekete betűkkel rányomja, hogy DEMO VERSION. Szóval igen, ez volt az első próbálkozás. 

Persze nem adtam fel. Kell, hogy legyen más program is fenn a világhálón, ami segíteni tud ebben a helyzetben. Újabb free download és újabb hason probléma. Tipikus. Bölcsész lévén ez már kezdett egy kicsit sok lenni. De nem adtam fel. A középsulim disputaklubjának (KID) néhány tagja (ők is mindig megosztják a bejegyzéseinket, amilyen rendesek) részt vesz egy TEDD O:DA nevű versenyen, ahol is sok más egyéb mellett logót is kellett készíteniük a csapatuknak. Na, és akkortájt, ez vagy egy hónapja volt legalább, ajánlottak nekem egy jó kis logókészítő programot. Én meg végső bölcsész kétségbeesésemben fogtam magamat, és a logótervezőben csináltam plakátot. És akár hiszitek, akár nem, összejött a dolog. Jó, jó, a felbontás, a méret vagy micsoda még mindig nem tökéletes, de már ez is valami, nem? Szerintem elég jól néznek ki a hirdetőtáblákon :D

Az informatikusok, vagy akik egy kicsit is értenek az ilyesmihez, most nyilván fogják a fejüket, hogy ezmegmármi? Mostkomoly? De nem érdekel, a plakát elkészült. És tudjátok mit? Ehhez a megoldáshoz is a disputatapasztalat vezetett. Hiszen amikor nem boldogultam a plakátkészítő programokkal, nézőpontot váltottam, amire a vitában hatalmas szükség van. És ez a váltás segített hozzá a megoldáshoz, amit természetesen lehet kritizálni, de valójában működik, a feladat teljesült. 

Igen, a disputa - vagy annak egy eleme - olyan hétköznapi dolgokban is jelen van, mint a plakátkészítés. Arról nem is szólva, amikor azt disputáztuk le, hogy a  hirdetőtáblán pontosan hol helyezzük el a plakátot "kicsit jobbra... kicsit vissza... kicsit így... kicsit úgy... nem, ne úgy, úgy ferde..." :D

Mára ennyi. Most jöttem rá, hogy (nemcsak net-, hanem) disputafüggő (is) vagyok. Minden bejegyzésből sikerül valahogy a disputázás előnyeit kikerekítenem. Ki gondolta volna?

Jó éjt!

Sári

2 megjegyzés:

  1. Igen, ebben a pillanatban egy mérnök informatikus fogja a fejét. Egyébként le a kalappal.

    VálaszTörlés
  2. :D Köszi, amúgy van valami jó tipped a probléma megoldására?

    VálaszTörlés