Disputa

Mi a disputa? Formális vita, amelyben szabályok és keretek mentén a résztvevők érvelnek (nem feltétlenül saját) álláspontjuk mellett. A vitázók nem csak elmondják az érveiket, hanem reagálnak a másik oldal érveire, álláspontjára. A disputa egy közösségi játék, egy szellemi sport, ahol a résztvevők saját készségeiket fejleszthetik: együttműködés, érveléstechnika, nyilvános beszéd, kritikus gondolkodás, rendszerezési készség, tolerancia, nyitottság, önbizalom, értő figyelem - mind-mind olyan képesség, készség, ami bárki számára hasznosítható lehet a mindennapok vagy akár a munka során. A disputa ráadásul nem csak a készségeket, hanem az önismeretet is fejleszti. Disputázni bárki jöhet, nem kell egy bizonyos témában jártasnak lenned. A lényeg az, hogy nyitott legyél, és a saját, már meglévő tudásodat hajlandó legyél bővíteni, tágítani. A vitának számtalan formája van, a blogbejegyzésekben pedig ezek alkalmazásáról fogok beszámolni.

2013. november 23., szombat

Ingyen sokat

Jó kis cím, ugye? Pedig ez tökéletesen jellemzi a disputázást. Mert semmit sem kell fizetned ahhoz, hogy fejleszthesd magadat, többet tudj meg önmagadról, kitáguljon a világlátásod. Csak annyit kell tenned, hogy eljössz hozzánk (igen, a szokásos reklám-szekció) hétfőn este nyolctól a Sík Sándor szemináriumi terembe a BTK épületében. 
Na jó, azért nem teljesen van ingyen. De nem kell megijedni: csak annyit kell "fizetned", hogy nyitottan jössz el. A nyitottság ugyanis a kulcs ahhoz, hogy az emberek meg tudják osztani a véleményüket egymással. Mert nyitottság kell ahhoz, hogy meghallgasd és végiggondold mások véleményét. És ahhoz is nagy adag nyitottság kell, hogy te magad elmond a véleményedet. Hiszen arra reakció fog érkezni, amit mondasz, de ha bezárkózol mások véleménye elől, akkor az egésznek nincsen semmi értelme. 
Tehát ha nyitott vagy (és eljössz hozzánk), és kipróbálod a disputázást, akkor nemcsak te nyílsz ki, hanem az egész világ. Olyan dolgokról, gondolatokról hallhatsz, amikről korábban nem, és ha megmaradsz a magad kis világában, talán sosem hallottál volna. 
Nagyon jó példa erre a TEDx mozgalom, amire azt hiszem, már korábban utaltunk, és néhány videójukat is megosztottuk a facebook oldalunkon. A mai nap folyamán zajlott az idei TEDxYouth@Budapest konferencia, ahol a korábbi évekhez hasonlóan nagyon inspiráló előadásokat hallhattunk idén a Láthatatlan történetek témakörben. A programot a neten élőben is lehetett nézni, de szerintem hamarosan az idei előadások is felkerülnek a honlapra, csakúgy mint a korábbi események előadásai. Ha van egy kis időd (tudom, tudom, mindjárt vizsgaidőszak, ZH-k, stb., de majd ha egy kis pihenésre vágysz), akkor keresgélj az előadók és előadások között, és tágítsd a világlátásod. És ehhez még csak disputázni sem kell, és megint csak ingyen van, és sokat kapsz egy-egy előadás meghallgatása után. 

Jó videózást!

Sári

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése