Disputa

Mi a disputa? Formális vita, amelyben szabályok és keretek mentén a résztvevők érvelnek (nem feltétlenül saját) álláspontjuk mellett. A vitázók nem csak elmondják az érveiket, hanem reagálnak a másik oldal érveire, álláspontjára. A disputa egy közösségi játék, egy szellemi sport, ahol a résztvevők saját készségeiket fejleszthetik: együttműködés, érveléstechnika, nyilvános beszéd, kritikus gondolkodás, rendszerezési készség, tolerancia, nyitottság, önbizalom, értő figyelem - mind-mind olyan képesség, készség, ami bárki számára hasznosítható lehet a mindennapok vagy akár a munka során. A disputa ráadásul nem csak a készségeket, hanem az önismeretet is fejleszti. Disputázni bárki jöhet, nem kell egy bizonyos témában jártasnak lenned. A lényeg az, hogy nyitott legyél, és a saját, már meglévő tudásodat hajlandó legyél bővíteni, tágítani. A vitának számtalan formája van, a blogbejegyzésekben pedig ezek alkalmazásáról fogok beszámolni.

2013. november 12., kedd

Bemutatkozás

Sziasztok!

Én vagyok a SzEDiK hangja, és arról fogok mesélni, hogy mit is akar a Szegedi Egyetemi Disputa Klub. De először is, definiáljunk (alapmotívum a disputában).

Disputa: kulturált vitázás. A nyugati országokban (pl. USA, Anglia) nagyon elterjed módszer a problémás kérdések tisztázására. Az iskolákban vitaklubok működnek. Olyan szinten, hogy Amerikában a törvények meghozás előtt csinálnak a javaslatokból egy tételmondatot, és azt kiadják a vitázó fiataloknak, középiskolásoknak, egyetemistáknak, hogy vitázzák le, a döntéshozók pedig meghallgatják, hogy mit mondanak a diákok, milyen érveket hoznak fel, és azt beépítik a végső változatba. Jól hangzik, nem?
Magyarországon sajnos ekkora hagyománya még nincs a vitázának, de szerencsére vannak kezdeményezések. (Ezekről majd későbbi blogbejegyzésekben mesélünk...) Kis hazánkban leginkább a Karl Popper vitaforma az elterjedt, ahol két csapat van, három-három fővel, és megadott időkorlátok és szabályok szerint vitáznak, ütköztetik az álláspontokat, véleményeket, érveket.
Persze sok-sok más vitaforma létezik, pl. a Brithis Parliamentary, a Word School, vagy éppen a Word Café.
Ez utóbbi már inkább a közösségi viták családjába tartozik, aminek számtalan fajtája van - mi inkább ezekre szeretnénk hangsúlyt fektetni a SzEDiKben. Hiszen ezekben a közösségi vitákban sokkal többen kifejthetik a véleményüket, kevésbé kötött a forma, és könnyebben lehet az adott közösséget érintő kérdésekről írni.

És akkor a SzEDiK! Egyetemi körökben még nem nagyon elterjed itthon a disputa, Szegeden nem működött korábban egyetemi klub. Hát mi, akik már középiskolában is vitáztunk (erről talán majd egyszer máskor, részletesebben) úgy éreztük, tenni kell ez ügyben valamit. És addig ötleteltünk, vitáztunk, mentünk, kértünk, amíg sikerült elindítani valamit. Hát igen, egyelőre még nem vagyunk sokan (2), de nagyon lelkesek vagyunk, és várjuk a jelentkezőket. Az a célunk, hogy minél több egyetemista társunkkal megismertessük a vitázás, a véleménynyilvánítás érzését, hiszen ez jó, és annyi mindent fejleszt: a logikus gondolkodást, érvelést, kooperációs készségeket, kritikus gondolkodást, türelmet, odafigyelést, napestig sorolhatnám... Ha nem hiszed, gyere, és próbáld ki!
Az első találkozók időpontjait már ki is tűztük: november 25. és december 2. Várunk mindenkit, akit érdekel a dolog, azokat is, akik még nem vitáztak, hiszen az alapoktól fogjuk kezdeni a munkát. Jelentkezni lehet a szedik.disputa@gmail.com e-mail címen. Ja, és lájkoljatok minket a facebook-on! :D

Nos, egyelőre ennyi. Rengeteg minden van, amiről még írni lehet, és fogunk is, ez még csak amolyan bemelegítő szösszenet szeretett volna lenni...

Üdv: SzEDiKSári

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése